A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke a mézeskalács, ám cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára nem ajánlott a hagyományos cukros-mézes, fehér liszttel készült változat elfogyasztása. Az alábbi mézeskalács recepthez eritritet és teljes kiőrlésű lisztet használtam.

Hozzávalók: (kb 48 db-hoz)
	- 150g teljes kiőrlésű liszt
 
	- 100g finomliszt
 
	- 70g vaj
 
	- 70g eritrit
 
	- mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
 
	- fahéj és csipet só
 
	- 2 kisebb tojás+ 1 tojás a kenéshez
 
	- 1 kk szódabikarbóna
 
	- 1-2 ek hideg víz, ha szükséges
 
Elkészítés:
A liszteket kimérjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a csipet sót is. Egy másik tálban a puha vajat összekeverjük az eritrittel, fűszerekkel, majd beleütjük a tojásokat és csomómentesre keverjük. A lisztes adag közepébe egy kis krátert formálunk, majd abba öntjük bele a tojásos masszát. Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetünk hozzá. Lisztezett deszkán 0,5 cm-re kinyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Felvert tojással lekenjük majd 180-200°C-on 5 percig sütjük.
1 mézeskalács figura energia- és tápanyagtartalma (48 figura esetén):
31 kcal, 1g fehérje, 1g zsír, 3g szénhidrát
 
A receptet összeállította:
Szabó Lucia, dietetikus