A zöldségételek választéka kimeríthetetlen. Egy klasszikus burgonyapürét, akár édesburgonyából is elkészíthetjük, így egészségesebb, rostdúsabb verziót kapunk, amely mellé nagyon jól passzol a karfiolropogós feltétként. Gluténmentes és laktózmentes verzióban készült el Fülöp Lili, dietetikus receptje.
 
Hozzávalók 4 személyre:
A karfiolropogóshoz:
	- 1 közepes méretű karfiol (kb. 500 g)
 
	- 100 g csicseriborsó (konzerv)
 
	- 1 kisebb fej vöröshagyma
 
	- 90 g kukoricadara
 
	- 2 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
 
	- 2 tojás
 
	- só 
 
	- bors
 
	- olaj a sütéshez
 
Az édesburgonyapüréhez:
	- 2-3 db édesburgonya (én lilát használtam, de bármelyik fajta megfelelő)
 
	- 30 g laktózmentes vaj
 
	- 1-1,5 dl növényi tej (én rizstejet használtam)
 
	- só
 
	- bors
 
	- szerecsendió
 
 
Elkészítés:
A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük, majd késes aprítóval finomra daráljuk. A csicseriborsót (ha szárazon vesszük, előtte megfőzzük) és a hagymát is összeaprítjuk, majd az össze hozzávalót egy tálba teszünk és alaposan összedolgozzuk, amíg egy jól formázható masszát nem kapunk. Vizes kézzel karfiolropogósokat formázunk, majd a felhevített olajban mindkét oldalát pár perc alatt aranybarnára sütjük.
Eközben az édesburgonyát héjastul feltesszük főni. Fontos, hogy ne hámozzuk meg a burgonyákat főzés előtt, hogy megőrizzük az alapanyag színét. Ha megpuhult, meghámozzuk, majd egy botmixer segítségével a laktózmentes vajjal, a növényi tejjel és a fűszerekkel pürésítjük.
TIPP: A tálalást feldobhatjuk zöldfűszerekkel, rukkolával vagy csírával is!
 
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
472 kcal, 63,5 g szénhidrát, 17,5 g zsír, 15 g fehérje
 
A receptet összeállította: Fülöp Lili, dietetikus