Diabetikus, gluténmentes torta az ünnepekre

 
Hozzávalók 8 szelet tortához:
-  100 g mandulaliszt
-  80 g reszelt sárgarépa
-  2 db tojás
-  1 cs sütőpor
-  50 g eritirit
-  120 g light margarin
-  50 g dió (8 szem egészben díszítéshez, többi darálva)
-  125 g mascarpone
-  5 g nyírfacukor (opcionális)
-  fűszerek ízlés szerint: reszelt narancshéj, reszelt citromhéj, kardamom, mézeskalács fűszerkeverék, fahéj, vanilia, csipetnyi só
 
Elkészítés:
A meghámozott és lereszelt sárgarépát egy nagy tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a fűszereket, sütőport, a mandulalisztet, az eritritet, a darált diót, a tojásokat. A felolvasztott margarint hozzákeverjük a többi összetevőhöz. A tésztát csatos kivajazott és enyhén lisztezett tortaformába tesszük és előmelegített sütőben 150°C-on kb. 25-30 percig sütjük. Amíg a tészta sül összekeverjük a mascarponét a nyírfacukorral. Miután kihűlt a tészta a tetején egyenletesen eloszlatjuk és végül az egész diódarabokkal díszítjük.
 
Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 217 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát:  4 g